Zajęcia regionalne „Dary lasu”

W dniach 20 i 21 października, w ramach zajęć regionalnych, uczniowie naszej szkoły wzięli udział w wielkim gotowaniu potraw będących „darami lasu”. Wraz z prowadzącą zajęcia p. K. Fiedler spotkali się w remizie OSP z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich w Szaflarach. Najpierw była lekcja teorii o grzybach i jagodach – które produkty są jadalne, a które mogą zaszkodzić. Uczniowie dowiedzieli się także jak uniknąć zatrucia. Później nastąpiło mycie rąk, zakładanie fartuszków i przygoda z babeczkami, nadziewanymi kremem malinowym oraz ozdabianie ich malinami. Kolejno uczniowie mogli degustować przepyszne danie z dziczyzny, ale, żeby zasiąść do stołu każde dziecko musiało do niego nakryć oraz nałożyć sobie na talerz ziemniaki, mięso, sos i surówkę. Trzeba przyznać, że niemal wszyscy uczniowie wykazali się wysoką kulturą jedzenia, nałożyli tyle na talerz, ile mogli zjeść, a po posiłku pięknie posprzątali.

W drugim dniu warsztatów z szaflarskimi gospodyniami miało miejsce wielkie gotowanie pierogów z jagodami. Po umyciu rąk, w kuchni w remizie OSP, pani Katarzyna Rzepka zaprezentowała przepis na ciasto na pierogi, a p. Katarzyna Fiedler podzieliła uczniów na pięć grup zadaniowych. Każda z grup, pod czujnym okiem pań gospodyń, wałkowała wyrobione ciasto, a później wycinała kółka i lepiła pierogi. Po ich ugotowaniu miała miejsce wielka pierogowa uczta.

W kulinarnej „Leśnej przygodzie” udział wzięło 50 uczestników. Warsztaty zostały zorganizowane w ramach projektu „Leśna przygoda z Kołem Gospodyń Wiejskich Szaflary” dofinansowanego przez Lasy Państwowe w ramach konkursu „Natura od kuchni”.

oprac. K. Fiedler