Baranek wielkanocny z masła-zajęcia regionalne

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych uczniowie klas czwartych na zajęciach regionalnych podjęli się sztuki rzeźbienia wielkanocnego baranka. Najpierw był instruktaż jak się do tego zabrać: mycie rąk, zakładanie rękawiczek i formowanie kształtu baranka nożykiem w schłodzonym maśle. Kolejno uczniowie wykonywali sierść baranka przy pomocy praski do czosnku i ozdabiali oczy ziarenkami pieprzu. Następnie gotowe baranki wylądowały w szkolnej lodówce, a uczniowie tymczasem mogli podyskutować i zobaczyć film o dawnych i współczesnych tradycjach wielkanocnych takich jak: mycie się w zimnej wodzie w Wielki Piątek, świecenie pokarmów w Wielką Sobotę czy Śmigus–Dyngus.  Każdy z uczniów opowiadał także o tym, co święci w koszyczku, a prowadząca zajęcia wyjaśniła symbolikę święconych pokarmów oraz wyjaśniła dlaczego np. dawno temu oprócz wędlin i chleba świecono także przeznaczone do sadzenia „wykrowki” z ziemniaków. Na zakończenie zajęć wszyscy uczestnicy złożyli sobie świąteczne życzenia.

K. Fiedler