Pasterstwo w Tatrach-zajęcia regionalne

Przyszła wiosna, a z nią czas rozpoczęcia wypasu owiec, wiec na naszych zajęciach regionalnych przyszła pora na tematykę związaną z pasterstwem, które na Podhalu było czymś więcej niż tylko zajęciem pewnej grupy mężczyzn. Pasterstwo to przenikająca wiele sfer życia bogata tradycja, która zwyczajowo „od świętego Wojciecha do świętego Michała”, czyli od końca kwietnia do końca września  porządkowała życie wielu Podhalan. Jak to się odbywało? Prowadząca zajęcia wyjaśniła poprzez pogadankę i odpowiednie opisy na osi czasu. Kolejno uczniowie mogli zobaczyć film o etapach powstawania oscypka, zapoznali się z nazwani sprzętów pasterskich niezbędnych na szałasie oraz z harmonogramem wypasu owiec od redyku wiosennego do redyku jesiennego, a także z przedziałem obowiązków poszczególnych pasterzy: bacy, juhasów i honielników. Omówiliśmy także zwyczaje towarzyszące wyjściu i sprowadzaniu owiec z hal oraz o sposobach rozliczenia bacy z gazdami powierzającymi mu swe stada. Zajęcia były okraszone kartami pracy z zadaniami, w których uczniowie mogli sprawdzić nabyta na zajęciach wiedzę.

Zajęcia zostały przygotowane w oparciu o film: Jak powstaje oscypek? – autorski dokument Józef Słodyczka-Maśniak baca z doliny Kościeliskiej: https://www.youtube.com/watch?v=_d5UIXARjbw  oraz o materiały edukacyjne TPN o Pasterstwie w Tatrach.

K.Fiedler