Pieczemy chrusty

Z okazji zbliżającego się „tłustego czwartku”, zajęcia regionalne przybrały kulinarny charakter. W przyparafialnej świetlicy „U brata Piotra” wyposażonej w kuchnię uczniowie spotkali się z paniami z Szaflarskiego Koła Gospodyń Wiejskich, by nauczyć się pieczenia najlepszych na świecie faworków. Najpierw pani Janinka Ciszek pokazała składniki i sposób wyrabiania ciasta, a następnie rozpoczęło się wielkie wałkowanie, wykrawanie i pieczenie chrustów. Uczniowie ubrani w kuchenne fartuszki, podczas wykonywania wszystkich czynności kulinarnych, brali udział w pogadance o kuchni z dawnych lat. Prowadząca zajęcia K. Fiedler przybliżyła dzieciom jak kiedyś jadano w Szaflarach uwzględniając takie czynniki, jak rok liturgiczny (okresy postu, Adwentu, czynniki ekonomiczne, nieurodzaje itd.), a panie z Koła Gospodyń przybliżyły dzieciom nazwy i sposoby wykonania i podawania niektórych potraw. Kolejno dzieci po wyjaśnieniu skąd pochodzi nasza regionalna nazwa faworków, zapisały przepis oraz przygotowały także samodzielnie paczuszki z ciastkami do domu.

Zajęcia były wyjątkowe, dzieci upiekły przepyszne chrusty….  więc do kuchni na zajęciach regionalnych z pewnością wrócimy jeszcze nie raz.

Zajęcia zostały przygotowane dzięki uprzejmości księdza proboszcza, który użyczył miejsca do przeprowadzenia zajęć oraz dzięki nieocenionym w swym fachu Paniom z Koła Gospodyń: p. Katarzynie Rzepce, p. Janinie Ciszek, p. Wandzie Hodorowicz i p. Kazimierze Borowicz, którym serdecznie dziękujemy za pomoc i zaangażowanie oraz wspaniałą atmosferę na zajęciach. A z okazji „tłustego czwartku” życzymy wszystkim: smacznego!

K. Fiedler